To Delete Document
InEditMode: ("1" if Yes) IsNewDoc: ("1" if Yes) DspNow: UserCN: (username-CN) HistoryFields: (is used in the code for the history subform) -

-

Is uw maatschap al ingeschreven in de Kruispuntbank van Ondernemingen?

08/20/2019

Bijna een jaar geleden, op 1 november 2018, werd het ondernemingsrecht hervormd. Eén van de gevolgen was dat ook maatschappen zich nu moeten inschrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een erkend ondernemingsloket. Nog niet op de hoogte? Lees dan snel verder!

Voor feitelijke verenigingen verandert er niets. Toch controleert u best nog eens of er intussen geen winstuitkeringen gebeuren in de vereniging.

A. Maatschappen 

Uw maatschap bestond al vóór 1 november 2018 

Ook als uw maatschap al bestond vóór 1 november 2018, moet u nog langs bij een erkend ondernemingsloket voor de inschrijving in de KBO.

Sommige maatschappen kregen vóór 1 november 2018 al een ondernemingsnummer:

  • van de btw-administratie, omdat uw activiteiten btw-plichtig zijn?
  • van de RSZ, omdat u met personeel werkt?

Ook deze maatschappen moeten een erkend ondernemingsloket inschakelen, om de inschrijving 100% te vervolledigen in de KBO.

Bent u nog niet in orde? Dan contacteert u ons best zo snel mogelijk. De overgangsperiode om u in orde te stellen, liep namelijk af op 30 april 2019.

Ik heb een tijdelijke (handels)vennootschap, moet ik iets doen?

Ja. Tijdelijke vennootschappen zijn eigenlijk maatschappen die opgericht zijn voor een bepaalde duur of voor een bepaald project. Zij volgen dezelfde regels als gewone maatschappen en moeten dus ingeschreven zijn in de KBO.

Ik ga een maatschap oprichten, wat moet ik doen?

Bij de oprichting van een nieuwe maatschap, is het geen overbodige luxe om alle afspraken met uw medevennoten vast te leggen op papier.  

Securex helpt u hier graag mee verder.

Lees ook onze blog over de maatschap: 'De maatschap: alles wat u altijd wilde weten'.

Na het opstellen van de akte doet ons erkend ondernemingsloket voor  u de inschrijving in de KBO.

B. Feitelijke verenigingen 

Ik heb een feitelijke vereniging, verandert er iets?

Neen. Voor de feitelijke verenigingen verandert er niets. (In de volgende titel leggen we nog eens uit wat de eigenschappen zijn van een feitelijke vereniging).

Een feitelijke vereniging moet enkel in de KBO worden ingeschreven:

  • als uw activiteiten btw-plichtig zijn: via de btw-administratie;
  • als u met personeel werkt: door de RSZ.

Is geen van die twee punten voor u van toepassing? Dan heeft uw feitelijke vereniging geen ondernemingsnummer nodig en zal deze niet in de KBO verschijnen.

Hieraan herkent u een feitelijke vereniging

Een feitelijke vereniging mag geen winstuitkeringsoogmerk hebben. Wat wil dit nu juist zeggen?

Verenigingen organiseren activiteiten en hebben steeds een belangeloos doel. Op het soort activiteiten staat eigenlijk geen beperking. Maar als die activiteiten winst opleveren,  moet dat gebeuren in functie van het belangeloos doel.

Daarom mag er geen winst of vermogensvoordeel uitgekeerd worden aan de leden, niet rechtstreeks (zoals dividenden bij een vennootschap) en niet onrechtstreeks (bijv. een lid verhuurt ruimtes aan de vereniging tegen buitensporige prijzen).

Controleer het doel van uw feitelijke vereniging!

Bent u lid  van een feitelijke vereniging? Controleer zeker nog eens het doel van de vereniging. Mogelijk is uw vereniging geëvolueerd naar een maatschap, en dan geldt toch de inschrijvingsplicht die we in het begin van dit artikel beschreven.


Aarzel niet om uw Securex Ondernemingsloket te contacteren om u in orde te stellen.
Wilt u graag nog meer info krijgen? Geen probleem, stel uw vraag in één van onze Ondernemingsloketten. Wij beantwoorden ze graag voor u.


 

Securex Ondernemingsloket - Securex Integrity, Vrij Sociaal Verzekeringsfonds voor zelfstandigen 08/20/2019