To Delete Document
InEditMode: ("1" if Yes) IsNewDoc: ("1" if Yes) DspNow: UserCN: (username-CN) HistoryFields: (is used in the code for the history subform) -

-

Nieuwe coronamaatregelen vanaf 29 oktober 2021

27/10/2021

Omdat de coronacijfers opnieuw stijgen, heeft het overlegcomité gisteren beslist om enkele coronamaatregelen in te voeren.

Zo zal het mondmasker op meer plaatsen moeten gedragen worden, wordt telewerk opnieuw sterk aangeraden en moet het Covid Safe Ticket in de horeca en in de fitnesscentra gebruikt worden. Die uitbreiding van het Covid Safe Ticket heeft vooral impact in Vlaanderen. In Brussel en Wallonië blijven de uitgebreidere regels van toepassing.

De meeste maatregelen treden in werking op vrijdag 29 oktober. Het Covid Safe Ticket moet vanaf 1 november in de fitnesscentra en de horeca gebruikt worden. Daar zal het personeel vanaf 29 oktober ook opnieuw een mondmasker moeten dragen.

 

De uitbreiding van de mondmaskerplicht

Op dit moment moet het mondmasker gedragen worden op het openbaar vervoer en bij de medische en niet-medische contactberoepen.

Vanaf 29 oktober moet het mondmasker ook gedragen worden in de binnenruimtes van:

  • Winkels en winkelcentra
  • Zorginstellingen
  • Publiek toegankelijke ruimtes van bedrijven, overheidsgebouwen, gerechtsgebouwen
  • Inrichtingen voor culturele, feestelijke, sportieve, recreatieve activiteiten, waaronder schouwburgen, concertzalen, cinema’s, musea, indoor pret- en themaparken, indoor fitnesscentra en sportcentra
  • Bibliotheken, spelotheken en mediatheken
  • Erediensten

Op plaatsen waar het Covid Safe Ticket wordt ingevoerd, vervalt de mondmaskerplicht voor de bezoekers. De werknemers op die plaatsen moeten een mondmasker dragen. Zij moeten wel geen Covid Safe Ticket tonen om te werken.

 

Het Covid Safe Ticket

Op het federale niveau, daarin gevolgd door Vlaanderen, moet het Covid Safe Ticket gebruikt worden bij:

  • Evenementen vanaf 200 personen binnen
  • Evenementen vanaf 400 personen buiten

In Wallonië en Brussel gelden andere drempels die van toepassing blijven. Daar blijft het Covid Safe Ticket van toepassing vanaf 50 personen binnen en 200 buiten.

De deelstaten engageren zich om vanaf 1 november een Covid Safe Ticket in te voeren in de fitnesscentra en de horeca. Het personeel moet al vanaf 29 oktober opnieuw een mondmasker dragen.

 

Telewerk

Telewerk wordt opnieuw sterk aanbevolen, maar niet verplicht. De aanbeveling geldt niet in bedrijven of voor functies waar telewerk niet mogelijk is.

 

Bronverwijzing:

 

Securex Sociaal Secretariaat - Legal 27-10-2021