Belgische bedrijven die personeel detacheren naar (uitlenen aan) een Franse gebruiker moeten een aantal formaliteiten vervullen en een aantal dwingende bepalingen van de Franse sociale wetgeving respecteren. Het betreft hier zowel de tewerkstelling te land als te water.
Deze verplichtingen kaderen in het beleid van Frankrijk dat er op gericht is sociale dumping, waardoor werknemers onvoldoende sociale bescherming genieten, tegen te gaan.
Voorafgaande verklaring
De werkgever die buiten Frankrijk gevestigd is en één of meerdere werknemers wenst te detacheren naar Frankrijk moet een verklaring overmaken aan de sociale inspectie van de plaats waar de tewerkstelling zal aanvangen, of de eerste plaats van tewerkstelling indien de werknemer op meerdere plaatsen zal werken.
Deze verklaring moet in het bezit zijn van de sociale inspectie vóór de tewerkstelling aanvangt. Ze moet opgesteld worden in het Frans.
De modeldocumenten die hiervoor verplicht gebruikt moeten worden zijn terug te vinden via deze link. Opgelet, deze documenten zijn niet te verwarren met de “attestering van detachering” ("attestation de détachement") die transportbedrijven moeten opmaken voor hun chauffeurs. Deze bedrijven moeten dus geen verklaring van detachering ("déclaration de détachement") uitvoeren.
Zie hierover ons artikel van 7 juli 2016.
Afhankelijk van de situatie, dient volgend document gebruikt te worden:
- Detachering van werknemers door een werkgever gevestigd buiten Frankrijk voor het verrichten van prestaties in het kader van internationale diensten of een verrichting voor eigen rekening
- Detachering van werknemers tussen zetels van dezelfde onderneming of tussen ondernemingen van dezelfde groep
- Detachering van werknemers door een werkgever die een tijdelijke activiteit uitoefent buiten Frankrijk
Aanduiden van een vertegenwoordiger
De werkgever die buiten Frankrijk gevestigd is en één of meerdere werknemers wenst te detacheren naar Frankrijk moet een vertegenwoordiger aanstellen die in Frankrijk gevestigd is. Gedurende de looptijd van de detachering moet deze vertegenwoordiger optreden als contactpersoon met de sociale inspectie, de officiers van de politie, de belastingautoriteiten en de douanes.
De aanstelling van de vertegenwoordiger moet schriftelijk gebeuren en in het Frans. Het document moet, verplicht, volgende zaken vermelden:
- naam en voornaam;
- plaats en datum van geboorte;
- e-mail adres en verblijfplaats in Frankrijk;
- handelsnaam en telefonische coördinaten van de vertegenwoordiger;
- aanvaarding door de vertegenwoordiger van zijn aanstelling;
- datum waarop de aanstelling ingaat;
- aanduiding van de plaats waar documenten bewaard worden.
Bijhouden van een aantal documenten
De vertegenwoordiger moet een aantal documenten bewaren en ter beschikking houden van de sociale inspectie. Het betreft de volgende documenten:
- de loonfiches van de gedetacheerde werknemers;
- het bewijs van betaling van het loon;
- een kopie van het document van de aanstelling;
- de titel van de cao’s die van toepassing zijn in de sector;
- de documenten die aantonen dat de onderneming in regel is met de sociale verplichtingen indien het een onderneming betreft die buiten de Europese Unie gevestigd is;
- de documenten die aangeven hoeveel contracten uitgevoerd worden in het land waar de onderneming gevestigd is en in Frankrijk;
- een attest met het omzetcijfer dat gerealiseerd wordt in het land waar de onderneming gevestigd is en in Frankrijk.
Verantwoordelijkheid van de projecteigenaars en opdrachtgevers
De projecteigenaars en de opdrachtgevers die werknemers detacheren naar Frankrijk moeten er op toezien dat de sociale wetgeving van Frankrijk gerespecteerd wordt. Ze zijn medeverantwoordelijk voor de werkomstandigheden van de gedetacheerde werknemers.
Overzicht van de te respecteren bepalingen
Hieronder vind u overzichten die de minimale verplichtingen opneemt van de Franse sociale wetgeving en deze vergelijken met de Belgische minimale sociale verplichtingen.
Sancties
De Franse wetgever voorziet verschillende soorten van sancties, afhankelijk van de overtreding.
Een administratieve sanctie, opgelegd door de sociale inspectie, van 2000 euro (4000 euro in geval van herhaling) per gedetacheerde werknemer:
- Voor de werkgever die geen voorafgaande verklaring overmaakt, geen vertegenwoordiger aanduidt of niet de nodige documenten ter beschikking stelt;
- De opdrachtgever of projecteigenaar die medeverantwoordelijk is voor een overtreding van zijn medecontractant.
Schorsing van de activiteiten
De activiteiten van de Belgische werkgever die werknemers detacheert naar Frankrijk kunnen met onmiddellijk ingang, tot maximaal 1 maand geschorst worden indien:
- de minimum lonen niet gerespecteerd worden
- de dagelijkse en wekelijkse arbeids- en rusttijden niet gerespecteerd worden
- de nodige documenten niet kunnen voorgelegd worden die aantonen dat de reglementeringen gerespecteerd worden
- de huisvesting niet strookt met de menselijke waardigheid.
Illegale tewerkstelling
In sommige situaties wordt de tewerkstelling in overtreding als illegaal beschouwd met strafrechtelijke sancties tot gevolg. Eventueel kan de rechter dan bevelen om de werkgever, de opdrachtgever of de projecteigenaar voor een periode van maximum 2 jaar op een zwarte lijst te zetten.
Hoe kan Securex u helpen?
Indien u vragen heeft omtrent de toepassing van deze verplichtingen of hulp wenst bij het aanstellen van een vertegenwoordiger, aarzel dan niet om uw legal advisor te contacteren.