To Delete Document
InEditMode: ("1" if Yes) IsNewDoc: ("1" if Yes) DspNow: UserCN: (username-CN) HistoryFields: (is used in the code for the history subform) -

-

Wat beweegt er in augustus?

26/07/2021

In augustus gaat de zomervakantie de tweede helft in. De helft van de Belgische bevolking heeft intussen ook zijn tweede prik gehaald. We genieten van de zomerconcerten en kampen die we lang gemist hebben, maar de oprukkende delta-variant verhindert ons vooralsnog om massaal feest te bouwen. Bouwen gebeurt wel opnieuw in de bouwsector, die in augustus terugkeert uit verlof.

Maar wat beweegt er in augustus op sociaal-juridisch vlak?

  • Startshot voor de loononderhandelingen
  • Vervangfeestdag en bank holiday
  • Ruimer rouwverlof
  • Flitscontroles in carwashsector en grootsteden
  • Zomerkamp geannuleerd door corona?

Startshot voor de loononderhandelingen

De sociale partners in elke sector lopen zich alvast warm voor de tweejaarlijkse loononderhandelingen. In de meeste sectoren beginnen die gesprekken pas echt in september, maar de vakbonden en patronale federaties wisselen in augustus alvast hun verlanglijstjes – of iets minder zacht uitgedrukt: “eisenbundels” – met elkaar uit.

Van zodra er in uw sector een loonakkoord wordt afgesloten, leest u het hier op Lex4You en in uw FlasHR nieuwsbrief. Securex volgt de sectoronderhandelingen immers op de voet en analyseert de nieuwigheden voor uw onderneming.

 

Lees hier de grote lijnen van het interprofessioneel akkoord (IPA) 2021-2022.

 

Vervangfeestdag en bank holiday

Op 15 augustus vieren we de wettelijke feestdag Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaart. Die valt dit jaar op zondag, dus mag u niet vergeten om die feestdag te vervangen in uw onderneming.Houd er ook rekening mee dat zaterdag 14 augustus een sluitingsdag is in de bankensector (bank holiday).

 

Ruimer rouwverlof

Overlijdt de echtgenoot, samenwonende partner of een kind van een medewerker? Dan geldt voor overlijdens vanaf 25 juli 2021 het nieuwe rouwverlof van tien dagen (in plaats van drie). De wet op het rouwverlof werd immers officieel gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

 

Lees hier meer over de uitbreiding van het rouwverlof (klein verlet)

 

Flitscontroles in carwashsector en grootsteden

De Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD), zeg maar de koepel boven de inspectiediensten, kondigt het hele jaar door flitscontroles aan om sociale fraude te bestrijden.

In de maand augustus is de carwashsector (paritair comité 112 en 121) aan de beurt.

 

Controleer met deze checklist voor de carwashsector of u klaar bent voor een controlebezoek.

Ook in de grootsteden Brussel, Antwerpen, Gent en Charleroi zullen er flitscontroles worden gehouden.

 

Laat u niet verrassen door een flitscontrole en laat vooraf een check-up doen van uw arbeidsreglement en andere documenten. Contacteer uw Securex Legal Advisor via myHR@securex.be voor meer info.

 

Consumptiecheques en coronapremie.

Vanaf 1 augustus wordt het in principe ook mogelijk om de eerder toegekende consumptiecheques uit te geven in alle in België gevestigde winkels.
Daarnaast wordt het ook mogelijk om de
coronapremie  ter waarde van maximum 500 euro toe te kennen.


Opgelet : deze wet is nog niet verschenen, het is dus nog even wachten op de officiële publicatie en de definitieve modaliteiten van deze cheques.
Voor de coronapremie is het ook aan te raden om af te wachten wat de sector zal beslissen. Deze coronapremie kan ook toegekend worden op sectorvlak en zal in heel wat sectoren dus deel uitmaken van de sectoronderhandelingen.

Zomerkamp geannuleerd door corona?

In juli en augustus worden veel sport- en andere kampen geannuleerd, nu de coronacijfers opnieuw de hoogte in gaan.

Ouders die door zo’n geannuleerd kamp plots moeten letten op hun kind(eren), kunnen beroep doen op tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht door corona. Dat werd aangekondigd door minister van Werk Pierre-Yves Dermagne.

 

Welk bewijs is nodig? Hoe geeft u de werkloosheid door? Lees hier meer: Tijdelijke werkloosheid voor geannuleerd kamp

Securex Sociaal Secretariaat - Legal 26-07-2021