To Delete Document
InEditMode: ("1" if Yes) IsNewDoc: ("1" if Yes) DspNow: UserCN: (username-CN) HistoryFields: (is used in the code for the history subform) -

-

Wat beweegt er in mei ?

29/04/2021

In april schonk de paashaas ons chocolade-eieren, maar in mei schenken de vogeltjes ons échte eitjes vol met nieuw leven. En ook op sociaal-juridisch brengt de maand mei leven in de brouwerij!

 

 

Een maand met drie feestdagen

In mei zijn er heel wat feestdagen en bank holidays.

Zaterdag 1 mei 2021

  • Wettelijke feestdag (Dag van de Arbeid)

Donderdag 13 mei 2021

  • Wettelijke feestdag (O.H. Hemelvaart)
  • Bank holiday

Vrijdag 14 mei 2021

  • Bank holiday

Maandag 24 mei

  • Wettelijke feestdag (Pinkstermaandag)
  • Bank holiday
Impact op betaling van de lonen

Op de bank holidays (13, 14 en 24 mei 2021) is uw bank gesloten en zijn er geen elektronische betalingen van de lonen mogelijk. Gelieve hiermee rekening te houden bij het doorsturen van de prestaties.

Denk aan de vervangingsfeestdag

De Dag van de Arbeid valt dit jaar op een zaterdag. Wordt er bij u gewoonlijk niet gewerkt op zaterdag? Dan moet u de feestdag zeker vervangen, d.w.z. toekennen op een gewone activiteitsdag.

Verstuur een ontslagbrief tijdig

Houd ook rekening met de feestdagen 1 mei en 13 mei wanneer u tot ontslag zou overgaan van een medewerker. Normaalgezien moet u de aangetekende ontslagbrief ten laatste versturen op woensdag opdat de opzegging zou aanvangen op de volgende maandag. Maar als gevolg van beide feestdagen, vervroegt die deadline soms met één dag:

U wilt dat de opzegtermijn begint op

Verstuur de aangetekende brief dan ten laatste op

maandag 3 mei 2021

dinsdag 27 april

maandag 17 mei 2021

dinsdag 11 mei

maandag 24 mei 2021 *

woensdag 19 mei

* De opzegtermijn kan perfect aanvangen op Pinkstermaandag 24 mei.

Dient u over te gaan tot ontslag? Ontdek uw wettelijke verplichtingen voor, tijdens en na het beëindigen van een arbeidsovereenkomst in ons gratis e-book Ontslag.

 

Heropening van de terrassen

Goed nieuws, op 8 mei mag de horecasector de terrassen opnieuw openen! Dat gaat natuurlijk gepaard met een aantal veiligheids- en gezondheidsmaatregelen. Gelukkig kan de horecasector ook rekenen op bijkomende steunmaatregelen.

Lees meer over de extra steunmaatregelen en bekijk zeker onze themapagina ‘Heropstart horeca’.

 

Flitscontroles in de bouw en elektrotechniek

In de maand mei starten ook de flitscontroles in de bouw en elektrotechnische sectoren.

Controleer snel of u met alles in orde bent! Lees ook ons 10-stappenplan om een modelwerkgever te worden in de bouwsector.

 

Opnieuw een telewerkaangifte

Ook in de maand mei blijft telewerk de norm. Vergeet dus zeker niet om tegen 6 mei ten laatste uw telewerkaangifte te doen.

Lees hoe u de aangifte moet doen in onze actua.

 

Daar is het vakantiegeld weer

Mei is ook traditioneel de maand waarin de bedienden hun vakantiegeld uitbetaald krijgen. Maar hoe zaten deze regels ook alweer in elkaar? En wat is de impact van de tijdelijke werkloosheid corona op het vakantiegeld?

Lees verder in onze actua.

 

De vaccinaties draaien op volle toeren

De komende weken staan er honderdduizenden vaccinaties gepland. Binnenkort zijn dus ook uw werknemers aan de beurt. Zij hebben het recht om afwezig te zijn als ze zich tijdens de werkuren tegen het coronavirus laten vaccineren.

Lees de spelregels over het vaccinatieverlof.

 

Securex Sociaal Secretariaat - Legal 29-04-2021