In de sector van het bouwbedrijf (PC nr. 124) bestaan er talrijke administratieve formaliteiten en specifieke aandachtspunten wanneer een beroep wordt gedaan op onderaanneming. Laat u echter niet afschrikken door deze maatregelen. Ze zijn bedoeld om sociale fraude en oneerlijke concurrentie te bestrijden.
Tenslotte moet u er uiteraard op waken niet te belanden in een situatie van illegale terbeschikkingstelling van werknemers aan derden.
Maak gebruik van onze checklist
In onderstaande tabel geven we uw belangrijkste verplichtingen weer:
Deze lijst is uiteraard niet limitatief. Wenst u meer informatie over deze verschillende verplichtingen, raadpleeg dan uw Legal advisor.
Terbeschikkingstelling van personeel verboden in België
Samenwerken met onderaannemers is toegelaten, maar het ter beschikking stellen van personeel is echter verboden in België.
Wanneer een arbeidsovereenkomst wordt gesloten, heeft dit immers tot gevolg dat een werknemer tegen betaling van loon arbeid verricht onder het gezag van een werkgever. Dit gezag houdt in dat de werkgever leiding en toezicht uitoefent over de werknemer, aan wie hij instructies geeft over het uit te voeren werk. Dit werkgeversgezag kan in principe niet overgedragen worden.
Geen uitoefening van gezag
De wet bepaalt uitdrukkelijk dat het naleven door de gebruikende onderneming van de verplichtingen die op hem rusten inzake het welzijn op het werk niet beschouwd worden als de uitoefening van enig gedeelte van het werkgeversgezag door de derde.
Daarnaast laat de wet ook toe dat er bepaalde instructies aan de werknemer worden gegeven in het kader van de uitvoering van de overeenkomst tussen de werkgever en de gebruikende onderneming, voor zover een reeks cumulatieve voorwaarden vervuld zijn.
Om hierover meer te weten, raadpleeg onze fiche over de terbeschikkingstelling van personeel onder Info + of raadpleeg uw Legal advisor. U vindt bovendien een uitgebreide onderaannemingsovereenkomst op onze e-Shop.
[1] Ruimer dan het PC nr. 124. Het betreft meer bepaald de activiteiten die worden bedoeld in artikel 20, § 2 van het koninklijk besluit nr. 1 van 29 december 1992 met betrekking tot de regeling voor de voldoening van de belasting over de toegevoegde waarde, die hier worden opgesomd.
[2] Met name de inhoudingsplicht en de aanwezigheidsregistratie.
[3] U houdt een bedrag in op de facturen van uw medecontractant dat rechtstreeks aan de RSZ of aan de Fiscus wordt gestort. Raadpleeg de fiches uit de rechterkolom als u meer wilt weten over de inhoudingsplicht.
[4] Op het tijdstip van het sluiten van de overeenkomst en ontstaan tijdens de uitvoering van die overeenkomst. Om na te gaan of uw medecontractant schulden heeft, kunt u de portaalsite van de sociale zekerheid raadplegen voor sociale schulden en Minfin voor fiscale schulden.
[5] Idem.
[6] In de andere staten worden analoge formaliteiten opgelegd. Deze formaliteiten zijn niet enkel van toepassing binnen de sector van het bouwbedrijf.
[7] Patronale dienst voor organisatie en controle van de bestaanszekerheidsstelsels