To Delete Document
InEditMode: ("1" if Yes) IsNewDoc: ("1" if Yes) DspNow: UserCN: (username-CN) HistoryFields: (is used in the code for the history subform) -

-

Veilig werken op hoogte : controlefase in Oost-Vlaanderen

02/05/2018

Om het aantal ongevallen door vallen van hoogte drastisch terug te dringen, hadden de sociale inspectie en Constructiv besloten om de handen in elkaar te slaan en gedurende twee jaar (van september 2015 tot december 2017) een intensieve campagne met doelgerichte acties te voeren. Begin 2018 begint het Toezicht op Welzijn op het Werk aan een tweede controlefase om na te gaan hoe de situatie op de bouwplaatsen geëvolueerd is.

De directie TWW van Oost-Vlaanderen kondigt intensieve controles aan voor dakwerkers in de maand mei.

Deze zullen plaatsvinden van 3 tot 26 mei. Data en locaties zijn gekend[1]

Op welke punten zullen de inspecteurs aandacht schenken tijdens hun bouwplaatsbezoeken ?

Op de website van Constructiv vindt u een overzicht van de punten, die zullen gecontroleerd worden. De volgende aspecten komen o.a. aan de orde :

Werken op steigers :

  • Vloeren : zijn de afmetingen, de vorm en de ligging van de vloeren aangepast aan de aard van de te verrichten werkzaamheden en aan de te dragen lasten, opdat er veilig verkeer kan plaatsvinden en er veilig kan worden gewerkt ?
  • Leuningen : is er een aangepaste bescherming tegen het risico van vallen en tegen het risico van vallende voorwerpen, aangebracht op elk niveau van de steiger ? De inspecteurs zullen oog hebben voor de afwezigheid van een bovenleuning en/of onderleuning.
  • Stabiliteit : de inspecteurs zullen nauw toekijken op arbeiders die op holle voorwerpen of los materiaal zonder verdeeloppervlak stappen, maar ook letten op het ontbreken van verankering, diagonalen en/of tussenliggende dwarsprofielen over de hoogte.

 

Als u steigers op ladderklampen gebruikt, zullen de inspecteurs erop letten dat er stabiliteit van het geheel is, dat ladders niet gebruikt worden als steun voor vloeren, dat de uitrusting niet gehanteerd wordt om een persoon op te vangen bij een val, en dergelijke.

 

Dakwerken

Bij dakwerken zullen de inspecteurs :

  • hun aandacht richten op de aanwezigheid van collectieve bescherming tegen vallen onder aan de dakhelling;
  • kijken naar collectieve bescherming tegen vallen aan de dakranden;

 

Aanwezigheid van geschikte arbeidsmiddelen voor werken op hoogte

Bij voorbeeld: een arbeider werkt op een bekistingsschot zonder platform, op een ladder, ...

 

Raadpleeg de website van Constructiv voor aanvullende info : Werkgevers – Welzijn - Campagnes

 

[1]

  • 03/05 : Aalter, Assenede, Deinze, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, Sint-Laureins, Waarschoot, Zelzate en Zomergem
  • 14/05 : De Pinte, Destelbergen, Gent, Melle, Merelbeke en Sint-Martens-Latem
  • 17/05 : Berlare, Beveren, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Kruibeke, Laarne, Lebbeke, Lede, Lochristi, Lokeren, Moerbeke-Waas, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster, Wachtebeke, Wetteren, Wichelen en Zele
  • 23/05 : Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Gavere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Nazareth, Ninove, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem, Zulte en Zwalm
  • 26/05 : op willekeurige werven in Oost-Vlaanderen
SECUREX Externe Dienst Preventie en bescherming 02-05-2018