To Delete Document
InEditMode: ("1" if Yes) IsNewDoc: ("1" if Yes) DspNow: UserCN: (username-CN) HistoryFields: (is used in the code for the history subform) -

-

Wat beweegt er in december?

25/11/2020

Nu de langverwachte coronavaccins in zicht zijn, kunnen we uitkijken naar een hopelijk rooskleuriger 2021. In afwachting daarvan blijft de bewegingsvrijheid in ons kot nog eventjes beperkt. Toch beweegt er ook heel wat in de laatste maand van 2020.

Een overzicht van de juridische aandachtspunten voor werkgevers:

 

Leg de vervangingsfeestdagen 2021 vast

Werknemers hebben elk jaar recht op 10 wettelijke feestdagen, ook al kreeg het woord ‘bubbels’ een heel andere invulling in tijden van lockdown.

Wanneer een feestdag op een inactiviteitsdag valt, dan moet de feestdag vervangen worden. Leg dit zeker vast vóór 15/12/2020, volgens deze procedure.

 

Voorbeeld: 1 mei 2021 valt op een zaterdag. Bedrijven waar er niet gewerkt wordt op zaterdag moeten een vervangingsfeestdag vastleggen vóór 15 december 2020.


Vermijd ongebruikte vakantiedagen in 2020

December is de laatste maand waarin uw werknemers hun wettelijke vakantie van 2020 kunnen opnemen. Een werknemer moet zijn vakantiedagen uiterlijk op 31 december van het vakantiejaar opnemen.

Gebeurt dat niet, dan kunt u als werkgever een strafrechtelijke of een administratieve boete oplopen. Lees verder in onze actua.


Werd het GMMI gerespecteerd ?

Wanneer in uw sector het gewaarborgd minimum maandinkomen (GMMI) van toepassing is, dan waakt u er in december best over dat dit gerespecteerd werd. Op het einde van het jaar doet Securex hierop ook een extra controle voor u.

Het GMMI is een minimuminkomen dat u moet respecteren op jaarbasis. U moet dat pas op het einde van het jaar, of bij vertrek in de loop van het jaar, controleren.Nog meer beweging nodig in december?

Een gezonde geest in een gezond lichaam is belangrijk, dat wisten de Romeinen al. En vandaag is dat zo mogelijk nog belangrijker. Hebben u of uw werknemers het af en toe wat moeilijker? Lees dan zeker onze blog met tips om stress en burn-out te vermijden. Alvast één voor de hand liggende tip: regelmatig bewegen!

 

Securex Sociaal Secretariaat - Legal 25-11-2020