To Delete Document
InEditMode: ("1" if Yes) IsNewDoc: ("1" if Yes) DspNow: UserCN: (username-CN) HistoryFields: (is used in the code for the history subform) -

-

Ook in Vlaanderen verlengde herfstvakantie: wat met uw werknemers?

26/10/2020

UPDATE

 • Op 28 oktober heeft de RVA beslist dat er geen attesten voor de sluiting van de school op 9 en 10 november gestuurd moeten worden. In de mededeling naar de RVA moet enkel "opvang kind" aangegeven worden.

Na het Frans- en Duitstalig onderwijs besliste nu ook Vlaanderen om de herfstvakantie te verlengen tot en met 11 november 2020. Die maatregel werd genomen om de impact van het coronavirus in te perken.

Woensdag 11 november is een feestdag. Maar wat als uw werknemers op 9 en 10 november thuisblijven bij hun kinderen? Hebben zij dan recht op tijdelijke werkloosheid omwille van de sluiting van de scholen?

De RVA heeft bevestigd dat uw werknemers op 9 en 10 november recht hebben op uitkeringen als ze thuis blijven voor hun kinderen. Ze moeten dus geen vakantiedagen opnemen op die dagen, maar dat blijft natuurlijk wel mogelijk. Als uw werknemers nog niet alle vakantiedagen hebben opgenomen, dan is dit misschien een gelegenheid om deze dagen op te nemen.

 

 

Wat moet u doen als werkgever?

Welk type van tijdelijke werkloosheid u bij de RVA moet aangeven, hangt af van uw situatie: is uw onderneming zwaar getroffen of minder zwaar getroffen?

 

Uw onderneming of activiteit werd zwaar getroffen door de coronacrisis

Als uw onderneming of activiteit zwaar getroffen werd door de coronacrisis, kunt u gebruik maken van tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht door corona (lees: het versoepeld stelsel):

Uw onderneming bevindt zich in die situatie als u aan één van deze voorwaarden voldoet:

Als Securex klant moet u het volgende doen:

 • Vermeld de kalendercode “WOT” in het prestatieoverzicht van de betrokken werknemer (dagen tijdelijke werkloosheid waarvoor uw werknemer een attest van de school kan voorleggen)
 • Securex neemt de dagen tijdelijke werkloosheid correct op in ASR scenario 5 op

 

Uw onderneming of activiteit werd minder zwaar getroffen door de coronacrisis

Voldoet uw onderneming niet aan de voorwaarden om als zwaar getroffen beschouwd te worden, dan moet u gebruik maken van de klassieke tijdelijke werkloosheid omwille van overmacht.

Als Securex klant moet u het volgende doen:

 • Vermeld de kalendercode “WWO” in het prestatieoverzicht van de betrokken werknemer (dagen tijdelijke werkloosheid waarvoor uw werknemer een attest van de school kan voorleggen)
 • Mail naar aanvraag.tw@securex.be (als Securex klant) en Securex handelt de overige formaliteiten voor u af:
  • De overmacht melden aan de RVA
  • Een C3.2.A formulier bezorgen aan uw werknemer
  • De dagen tijdelijke werkloosheid opnemen in ASR scenario’s 2 en 5 

 

Heeft u nog vragen?

Voor vragen over de administratieve afhandeling van de tijdelijke werkloosheid, contacteer aanvraag.tw@securex.be.

Voor juridische vragen over de tijdelijke werkloosheid, contacteer uw Securex Legal Advisor.

 

Securex Sociaal Secretariaat - Legal 26-10-2020