To Delete Document
InEditMode: ("1" if Yes) IsNewDoc: ("1" if Yes) DspNow: UserCN: (username-CN) HistoryFields: (is used in the code for the history subform) -

-

Uw eerste werknemer… bijna ‘gratis’!

07/09/2017

Wist u dat er een volledige vrijstelling van de patronale basisbijdragen is voorzien voor de aanwerving van uw eerste werknemer?

En dat sinds dit jaar de bedragen van de doelgroepvermindering eerste aanwervingen werden verhoogd voor aanwervingen vanaf 2017?

Welke voordelen?

De regering wou de kleine werkgevers aanmoedigen om aan te werven en dus heeft ze begin dit jaar de aanwerving van een derde tot zesde werknemer nog voordeliger gemaakt door de bedragen van de doelgroepvermindering op te trekken en ze gedurende langere tijd toe te kennen. Daarnaast is de vermindering vereenvoudigd door voor al deze werknemers dezelfde verminderingsbedragen te gebruiken.

Voor de aanwerving van een eerste en tweede werknemer is er niets veranderd, net zomin als aan de algemene regels om recht te hebben op de doelgroepvermindering eerste aanwervingen. Vergeet evenwel niet dat er reeds een volledige vrijstelling van de patronale basisbijdragen ingevoerd werd voor de aanwerving van uw eerste werknemer!

Overzichtstabel

In de onderstaande overzichtstabel zetten we de oude en de nieuwe  bedragen voor u naast elkaar. De wijzigingen staan cursief.

 

Oude bedragen

Vanaf 2017

Eerste aanwerving

vrijstelling voor onbepaalde duur[1]

vrijstelling voor onbepaalde duur[2]

Tweede aanwerving

-  1.550 euro / max. 5 kwartalen

-  1.050 euro / max. 4 kwartalen

-  450 euro / max. 4 kwartalen

-  1.550 euro / max. 5 kwartalen

-  1.050 euro / max. 4 kwartalen

-  450 euro / max. 4 kwartalen

Derde aanwerving

-  1.050 euro / max. 5 kwartalen

-  450 euro / max. 8 kwartalen

-  1.050 euro / max. 9 kwartalen

-  450 euro / max. 4 kwartalen

Vierde aanwerving

-  1.050 euro / max. 5 kwartalen

-  450 euro / max. 4 kwartalen

-  1.050 euro / max. 9 kwartalen

-  450 euro / max. 4 kwartalen

Vijfde aanwerving

-  1.000 euro / max. 5 kwartalen

-  400 euro / max. 4 kwartalen

1.050 euro / max. 9 kwartalen

450 euro / max. 4 kwartalen

Zesde aanwerving

-  1.000 euro / max. 5 kwartalen

-  400 euro / max. 4 kwartalen

1.050 euro / max. 9 kwartalen

450 euro / max. 4 kwartalen

Voor welke werknemers?

De nieuwe vrijstellingsbedragen gelden enkel voor werknemers aangeworven sinds 1 januari 2017.

Voor de werknemers die in dienst getreden zijn vóór die datum, zijn de oude verminderingsbedragen en de oude  looptijd van toepassing.

Meer informatie?

Wenst u meer informatie over de doelgroepvermindering eerste aanwervingen, dan kan u terecht in ons dossier over de tewerkstellingsmaatregelen op Lex4You.  Klik hiervoor op Sociaal > Dossiers > Tewerkstellingsmaatregelen > Federaal > Eerste aanwervingen. 

Aanwerven zonder zorgen!

Het klimaat om werkgever te worden of om een 2de tot 6de werknemer aan te werven, is nog nooit zo gunstig geweest.  Daarenboven betalen werkgever die minder dan 5 werknemers tewerkstellen, sinds 1 januari 2016 een lagere bijdrage aan hun externe dienst voor preventie en bescherming.  We hebben alle informatie over deze voordelen samengebracht op www.aanwervenzonderzorgen.be.  Op deze website vindt u 3 luiken:

  • De voordelen voor startende werkgevers;
  • De voordelen betreffende de aanwerving van een 2de tot 6de werknemer;
  • Het aanbod van Securex voor startende werkgevers en bedrijfsleiders van KMO's.

 

Voor de startende werkgevers is op deze website eveneens een loonkostsimulator terug te vinden (bereikbaar via de rechterknop op deze mini website).

Tax shift… het vervolg !

In het kader van de tax shift werden een aantal tewerkstellingbevorderende maatregelen genomen.  De tweede golf van die maatregelen volgt in 2018. Wilt u hier meer over weten en ook een overzicht krijgen van de laatste nieuwigheden?  Volg dan ons webinar “sociale actualiteit” van 14 september en in een uurtje bent u weer mee!  Aarzel dus niet langer en schrijf u in via onze opleidingskalender.

 


[1] Enkel voor aanwervingen die plaatsvinden tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020. Opgelet, de werkgever is wel nog de bijkomende bijdragen verschuldigd (de vrijstelling geldt immers enkel voor de basiswerkgeversbijdragen).

[2] Enkel voor aanwervingen die plaatsvinden tussen 1 januari 2016 en 31 december 2020. Opgelet, de werkgever is wel nog de bijkomende bijdragen verschuldigd (de vrijstelling geldt immers enkel voor de basiswerkgeversbijdragen).

Securex Sociaal Secretariaat - Legal 07-09-2017