To Delete Document
InEditMode: ("1" if Yes) IsNewDoc: ("1" if Yes) DspNow: UserCN: (username-CN) HistoryFields: (is used in the code for the history subform) -

-

Feestdagen in 2019: hebben uw werknemers alle feestdagen opgenomen?

12/13/2019

Uw werknemers hebben jaarlijks recht op 10 feestdagen. Valt één van die feestdagen op een zondag of een andere inactiviteitsdag in uw onderneming? Dan hebben uw werknemers recht op een vervangende feestdag.

In 2019 viel enkel de nationale feestdag, 21 juli, op een zondag. U moest die feestdag dus door een werkdag vervangen. De werknemers die recht hebben op de vervangende feestdag, moeten die ook opnemen.

Hoe weten uw werknemers welke dag de feestdag vervangt?

Zoals elk jaar moest u de vervangende feestdagen voor 2019 in uw bedrijfslokalen aanplakken. Dat moest voor 15 december 2018 gebeuren. Had u niets geregeld? Dan was maandag 22 juli automatisch de vervangende feestdag.

U kon ook een akkoord sluiten waarbij uw werknemers de vervangende feestdag van 21 juli vrij konden opnemen. Ook dan moeten uw werknemers de vervangingsdag opnemen voor het einde van het jaar!

Wat als uw werknemers de vervangingsdag niet opnemen?

U moet kunnen aantonen dat u de feestdag vervangen heeft. Kan u dat niet bewijzen? Dan kan u een sanctie van niveau 2 opgelegd krijgen.

U loopt dan het risico om door de correctionele rechtbank veroordeeld te worden tot een strafrechtelijke geldboete van 400 tot 4.000 euro per werknemer.

Vervolgt het parket u niet? Dan kan de sociale inspectie u nog altijd een administratieve boete van 200 tot 2.000 euro per werknemer opleggen.

Om niet voor onaangename verrassingen te staan, gaat u best na of al uw werknemers alle feestdagen voor 2019 hebben opgenomen. Is dat niet het geval? Vraag hen dan om de vervangende feestdag nog dit jaar op te nemen.

Wat doet Securex voor u?

Wil u snel weten of uw werknemers alle feestdagen opgenomen hebben en zo sancties vermijden? Securex heeft de ideale tool voor u!

Op ons portaal in de Reporting Corner vindt u twee rapporten met een duidelijk overzicht per werknemer. U kan zowel een globaal als detailoverzicht per maand of periode opvragen.

Heeft u interesse in dit rapport? Maar nog geen toegang tot de Reporting Corner? Laat de Reporting Corner dan activeren!

Hoe? Stuur een mailtje naar helpdesk@securex.be. Vermeld zeker uw gebruikersnaam en firmanummer. Zo kunnen wij snel uw toegang tot de Reporting Corner in orde brengen.

 

Securex Sociaal Secretariaat - Legal 12/13/2019